Chipsy z buraków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do chipsów podchodziłam dwukrotnie Za pierwszym razem pokroiłam za grubo i nie były to chipsy tylko pieczone buraki, pyszne, jednak nie o taki efekt zabiegałam.Drugie podejście, to był strzał w 10! Chipsy chrupiące, pyszne, polecam wypróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 buraki średniej wielkości
    olej
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Chipsy

Chipsy z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 110*C
    Buraki obieramy kroimy na cienkie plastry, możemy użyć mandoliny lub maszynki do krojenia pieczywa - ja tak właśnie kroiłam buraka ;)
    Przekładamy plastry do miski dodajemy łyżeczkę do dwóch oleju mieszamy
    Przekładamy oblepione tłuszczem plastry buraków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, solimy, wkładamy do piekarnianka...
    Po pierwszych 10 minutach odwracamy buraki i pieczemy kolejne 10 minut by ponownie je obróć.
    Obracamy do momentu uzyskania chrupkości, wizualnie będą pomarszczone, wyciągamy jeden czekamy aż chwilę przestygnie, gdy jest chrupki chipsy gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować