Chińszczyzna tatusia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To było ulubione danie świąteczne mojego taty, a teraz mojej córki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • wołowina 1 kg
    marchew duża 3
    papryka zielona 2
    wino wytrawne ½ szklanki
    mąka ziemniaczana ½ łyżki
    sól, pieprz, chili, Maggi
    przyprawa do potraw Kucharek
    olej do smażenia

Chińszczyzna tatusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie wołowiny. 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien na słupki, oprószyć przyprawą i odstawić na co najmniej na 1 godzinę.
  • Smażenie pasków wołowiny. 2. Rzucić na gorący olej. Smażyć ½ godziny.
  • Dodanie papryki do smażonej wołowiny. 3. Pod koniec dodać paprykę pokrojoną w słupki (smażyć ok. 15-20 minut).
  • Dodanie marchwi do smażonej wołowiny. 4. Później marchew startą na tarce o grubych oczkach.
  • Dodanie wina do wołowiny. 5. W winie rozpuścić mąkę. Mięso doprawić solą, pieprzem, chili i Maggi. Wlać wino, zagotować. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy