Chińszczyzna po polsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie jest banalnie proste do wykonania, a za każdym razem budzi zachwyt moich znajomych.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    15 dag pieczarek
    jedna duża cebula
    kostka bulionowa
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/3 szklanki kwaśnej śmietany
    olej
    natka pietruszki
    pieprz, sól, przyprawa uniwersalna

Chińszczyzna po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, następnie wrzucić do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić kilka minut na wolnym ogniu.
    2. Połączyć mięso z pieczarkami i rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody kostką rosołową. Dodać koncentrat pomidorowy, chwilę gotować na wolnym ogniu. Wlać śmietanę, doprowadzić do wżenia.
    3. Potrawę doprawić wedle uznania. Posypać natką pietruszki.
    4. Podawać z ryżem.

Porady

Zamiast piersi z kurczaka zawsze możesz użyć mięsa wołowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy