chińszczyzna

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Dość prosty przepis na pyszne, zdrowe danie, które posmakuje każdemu, bo można go zrobić z różnymi dodatkami, a ryż zastąpić np. kaszą.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż: 3 opakowania
    - pierś z kurczaka: 3 sztuki
    - marchewki: 2 sztuki
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - grzyby Mun: 5 dekagramów
    - mieszanka warzywna chińska- mrożona: 1 opakowanie
    - przyprawy: 1 opakowanie

Chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chińszczyzna 1. Grzyby mun zalać wrzątkiem i parzyć ok. 30min. W tym czasie wstawić ryż na ok. 17min z przyprawami: kurkumą (1 łyżeczka), carry (1/2 łyżeczki) oraz warzywkiem. Po ugotowaniu wysypać ryż do garnka. Pokroić piersi z kurczaka w słupki, paprykę w paski, por w słupki, marchewki obrać oraz zetrzeć na tarce (najgrubsze oczka). Na patelni rozgrzać olej wsypać czosnek i zarumienić, włożyć mięso, dodać przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki kurkumy, carry, przyprawy chińskiej 5 smaków, przyprawy kuchni chińskiej, szczypta papryki słodkiej, ostrej oraz pieprzu. Po usmażeniu przełożyć mięso do garnka z ryżem. Następnie usmażyć kolejno warzywa z odrobiną wyżej podanych przypraw. Wszystko przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w paski grzyby mun. Przyrządzić według przepisu fix (podane na opakowaniu) i połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszać. Ewentualnie przyprawić przyprawą chińska 5 smaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy