Chińszczyzna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie zainspirowane jest smakiem kuchni chińskiej. Gotuję je w wolne dni, bo jest dość pracochłonne.

Składniki:

  • Mięso:
    4 filety z kurczaka
    2 jajka
    4-5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    1 op. czosnku w proszku.

    Sos:
    2-3 cebule
    2 marchewki
    1/2 puszki groszku
    3-4 łyżeczki miodu
    2 nakrętki octu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    olej.

    Ryż z warzywami:
    2 torebki ryżu
    2-3 cebule
    2 marchewki
    1/2 puszki groszku
    sos sojowy
    olej.

    Sałatka:
    średnia kapusta pekińska
    2 średnie świeże ogórki
    2 marchewki
    sól
    3/4 nakrętki octu
    cukier lub 3 łyżeczki miodu
    2 ząbki czosnku

Chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w kostkę (2x2 cm), obficie posypujemy czosnkiem i solą. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z mąką na gęste ciasto. Mięso zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoto, odstawiamy.
  • 2. Sos: krążki cebuli, startą marchewkę i groszek podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Do dużego kubka przegotowanej wody dodajemy ocet i miód, zalewamy warzywa. Podgrzewając, zagęszczamy mąką na średnio
    gęsty sos. Wrzucamy usmażone kawałki kurczaka.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko. Pokrojoną w plastry cebulę i marchewkę oraz groszek smażymy na oleju, dodajemy ryż, sos sojowy i sól do smaku. Mieszając, smażymy ok. 10 minut. Podajemy z sałatką z pekińskiej i sosem
    z kurczakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy