1.Filety kroimy w kostkę (2x2 cm), obficie posypujemy czosnkiem i solą. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z mąką na gęste ciasto. Mięso zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoto, odstawiamy.
2.Sos: krążki cebuli, startą marchewkę i groszek podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Do dużego kubka przegotowanej wody dodajemy ocet i miód, zalewamy warzywa. Podgrzewając, zagęszczamy mąką na średnio
gęsty sos. Wrzucamy usmażone kawałki kurczaka.
3.Ryż gotujemy na sypko. Pokrojoną w plastry cebulę i marchewkę oraz groszek smażymy na oleju, dodajemy ryż, sos sojowy i sól do smaku. Mieszając, smażymy ok. 10 minut. Podajemy z sałatką z pekińskiej i sosem
z kurczakiem.
Komentarze