Chińskie pełnoziarniste pierożki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Są lekkie i niezwykle aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 szklanki mąki pszennej zwykłej
    jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    pół słoiczka pędów bambusa
    łyżka sosu sojowego (+ do podania)
    łyżeczka sosu rybnego
    łyżeczka sosu ostrygowego (można pominąć)
    3 ząbki czosnku
    pół cebuli
    kawałek ostrej papryczki
    1,5 cm imbiru
    łyżeczka pieprzu czarnego
    łyżeczka cynamonu
    kilka goździków
    kawałek gwiazdki anyżu
    łyżeczka kminku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Chińskie pełnoziarniste pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąki zagniatamy z jajkami i tłuszczem, stopniowo dolewając wody do uzyskania elastycznej i miękkiej konsystencji (dużym ułatwieniem będzie użycie malaksera). Mięso mieszamy z sosami, rozdrobnionymi (w moździerzu lub młynku) przyprawami, posiekaną cebulą, papryczką i przeciśniętym przez praskę imbirem i czosnkiem oraz pokrojonymi w paseczki pędami bambusa (można kupić już pokrojone). Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka, wkładamy łyżkę mięsa i zwijamy na górze. Układamy w naczyniu do gotowania na parze, wyłożonego liśćmi kapusty i parujemy ok. 20 min. Podajemy z sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować