Chińskie kostki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis jest w rodzinie już od długiego czasu a danie robi się bardzo szybko i można przygotować je dzień wcześniej a następnego dnia wrzucić kawałki kurczaka na patelnię i usmażyć.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
    Marynata:
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka magi
    1 łyżeczka przyprawy worczester
    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka soli

Chińskie kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem z kurczakiem i odstawić do lodówki na min. 2 godziny a najlepiej całą noc. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z ryżem, który można polać olejem ze smażenia.

Porady

Tak zamarynowany kurczak można przechowywać w lodówce 3 dni. Przyprawa worczester nie jest obowiązkowa, ale jeśli jest do niej dostęp to warto ją dodać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy