Chiński obiad na polskim stole

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lubię przenosić dania kuchni światowej w polskie realia

  • 20 min

Składniki:

  • Sajgonki
    Składniki:
    12 sztuk papieru ryżowego (ja kupiłam w biedronce)
    40dag mięsa mielonego
    20dag pieczarek
    20dag kwaszonej kapusty
    papryczka chilli
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżka masła
    sól, pieprz, olej

    Sos ananasowy
    Składniki:
    dwie cebule
    4 plasterki ananasa z puszki
    przecier pomidorowy
    2 ząbki czosnku
    majeranek otarty
    zioła prowansalskie
    3 łyżki octu
    łyżeczka cukru
    pieprz, sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chiński obiad na polskim stole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok1 1. Sajgonki- Wykonanie
    Kapustę odciskamy z nadmiaru kwaśnego soku. Smażymy ją na maśle aż stanie się rumiana. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Posypujemy łyżeczką soli. Po kilku minutach dodajemy mięso. Całą masę dokładnie mieszamy. Gdy mielone przestanie być surowe dodajemy pokrojoną drobniutko papryczkę, koncentrat oraz pieprz.
    Na duży talerz nalewamy wodę. Papier moczymy przez kilka sekund. Kładziemy arkusz na blacie, nakładamy farsz
  • krok2 2. zawijamy (należy pamiętać aby nie nakładać za dużo farszu gdyż papier może pękać). Najpierw zawijamy boki
  • krok3 3. A potem zawijamy jak roladkę
  • krok4 4. Smażymy na dużej ilości oleju
  • sos 5. Sos ananasowy-wykonanie
    Do garnka wlewamy odrobinę oleju, smażymy cebulę. Gdy będzie miękka, dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i smażymy przez 10 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy sos zawrze gotujemy go przez około 5 minut. Dodajemy zioła oraz przyprawy
  • gotowe danie 6. Sajgonki podajemy razem z ryżem a całość polewamy słodkim sosem ananasowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować