Chiński obiad na polskim stole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sajgonki- Wykonanie
Kapustę odciskamy z nadmiaru kwaśnego soku. Smażymy ją na maśle aż stanie się rumiana. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Posypujemy łyżeczką soli. Po kilku minutach dodajemy mięso. Całą masę dokładnie mieszamy. Gdy mielone przestanie być surowe dodajemy pokrojoną drobniutko papryczkę, koncentrat oraz pieprz.
Na duży talerz nalewamy wodę. Papier moczymy przez kilka sekund. Kładziemy arkusz na blacie, nakładamy farsz
2.zawijamy (należy pamiętać aby nie nakładać za dużo farszu gdyż papier może pękać). Najpierw zawijamy boki
3.A potem zawijamy jak roladkę
4.Smażymy na dużej ilości oleju
5.Sos ananasowy-wykonanie
Do garnka wlewamy odrobinę oleju, smażymy cebulę. Gdy będzie miękka, dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i smażymy przez 10 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy sos zawrze gotujemy go przez około 5 minut. Dodajemy zioła oraz przyprawy
6.Sajgonki podajemy razem z ryżem a całość polewamy słodkim sosem ananasowym
Komentarze