Chińska tęcza

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W kuchni, w wolnej chwili, lubię wymyślać nowe potrawy. Modyfikuję przepisy, czasem do garnkawkładam składniki „na wyczucie”. Efekty takich eksperymentów są oryginalne i pyszne.

Składniki:

  • ● 2 filety z kurczaka
    ● 20-23 dag spaghetti
    ● 3 pa p ryki (czerwona, zielona i żółta)
    ● 2 marchewki
    ● por
    ● 2 cebule
    ● 3 łyżki sosu sojowego
    ● sos słodko- kwaśny
    ● przy prawa do potraw chińskich
    ● panierka: chrupiący przysmak
    ● prażona cebula
    ● olej do smażenia
    ● mleko

Chińska tęcza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron moczymy 3-4 godziny w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Chińska tęcza 2. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie plastry, zanurzamy w mleku, obtaczamy w panierce i smażymy w głębokim oleju.
  • Chińska tęcza 3. Warzywa myjemy. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w słup ki. Cebule i pora
    kroimy w krążki. Warzywa mieszamy, posypujemy przy prawą do potraw chińskich i smażymy na oleju, aż zmiękną.
  • 4. Warzywa podajemy z usmażonym w panierce kurczakiem i makaronem. Danie polewamy sosem słodko-kwaśnym i posypujemy prażoną cebulą.

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy