W kuchni, w wolnej chwili, lubię wymyślać nowe potrawy. Modyfikuję przepisy, czasem do garnkawkładam składniki „na wyczucie”. Efekty takich eksperymentów są oryginalne i pyszne.
Składniki:
● 2 filety z kurczaka
● 20-23 dag spaghetti
● 3 pa p ryki (czerwona, zielona i żółta)
● 2 marchewki
● por
● 2 cebule
● 3 łyżki sosu sojowego
● sos słodko- kwaśny
● przy prawa do potraw chińskich
● panierka: chrupiący przysmak
● prażona cebula
● olej do smażenia
● mleko
1.Makaron moczymy 3-4 godziny w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a następnie odcedzamy
2.Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie plastry, zanurzamy w mleku, obtaczamy w panierce i smażymy w głębokim oleju.
3.Warzywa myjemy. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w słup ki. Cebule i pora
kroimy w krążki. Warzywa mieszamy, posypujemy przy prawą do potraw chińskich i smażymy na oleju, aż zmiękną.
4.Warzywa podajemy z usmażonym w panierce kurczakiem i makaronem. Danie polewamy sosem słodko-kwaśnym i posypujemy prażoną cebulą.
Komentarze