Chinkali

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W Gruzji chinkali zamawia się jako danie główne, jest to rodzaj pieroga, który faszeruje się mięsem.Posiadają swój oryginalny kształt a podawane na gorąco zawierają wewnątrz aromatyczny rosół.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielone mięso wołowe: 300 gramów
    - Mielone mięso wieprzowe: 200 gramów
    - poszatkowana cebula: 200 gramów
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - zimna woda: 1 łyżka

    - mąka pszenna: 600 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - ciepła woda: 1 sztuka

Chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone mięso jedno i drugie mieszamy razem z cebulą, pieprzem i solą i wodą
  • kółka z ciasta 2. z mąki, soli i wody wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka,
  • Chinkali 3. dajemy farsz zlepiamy dwa przeciwległe końce,
  • Chinkali 4. potem znowu przeciwne końce...
  • Chinkali 5. zlepiamy tak do momentu, aż uzyskamy sakiewkę.
  • Chinkali 6. Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną - jeszcze tylko dwie minuty i są gotowe:)
    Nabijamy widelcem chinkali w ten koniuszek wystający - jedzenie ich zaczynamy od nadgryzienia, wypijamy rosołek( jest przepyszny) a potem zjadamy resztę.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy