Chińczyk inaczej

0 (0 ocen)

Pomysł zrodził się w piątkowy wieczór i wypadało to całkiem nieźle polecam

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    2 torebki ryżu
    1 opakowanie mieszanki chińskiej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    11/2 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    olej do smażenia
    1 cukinia

Chińczyk inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka myjemy i rozbijamy na kotlety (nie za cienkie) solimy, pieprzymy i opruszamy słodką papryką. Mieszankę chińską wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Studzimy. Zimnymi warzywami faszerujemy piersi z kurczaka. Związujemy nitką i smażymy na małym ogniu. Do pozostałej części warzyw dodajemy pozostałe składniki i przygotowujemy z nich sos. Cukinię myjemy, tniemy na około 5 cm kawałki wydrążamy środki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minut.
  • 2. Na talerzu układamy cukinię, w środek wkładamy ryż, polewamy sosem i podajemy z porcja faszerowanego mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy