Chilli - czosnkowy sos a'la Tao Tao

4.5 (171 ocen)

  • Dla 2 osób

Domowy, bez chemii i polepszaczy smaku. ;)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
    200 g ostrych papryczek chilli
    2 średniej wielkości główki czosnku
    1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
    spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
    250 g cukru żelującego
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Chilli - czosnkowy sos a'la tao tao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce układamy umyte papryki oraz chilli.
    Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około dwadzieścia minut (na skórce muszą pojawić się lekko spalone plamy).

    Następnie wyłączamy piekarnik (nie otwieramy go) i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Po wyciągnięciu obieramy papryki ze skórek z dużych usuwamy nasionka, natomiast chilli dosłownie 'wyciskamy' do garnuszka.
    Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kolorowy pieprz oraz sól.

    Sos doprowadzamy powoli do wrzenia, następnie miksujemy i dosypujemy cukier żelujący.
    Postępujemy według wskazówek na opakowaniu.

    Przecieramy sos przez bardzo drobne sitko i przelewamy do niewielkich słoiczków. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować