Chilli con carne

5 (153 ocen)

  • 60 min

Duża porcja, doskonałe danie na imprezy.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
    2 łyżki oleju
    1 cebula
    1 lub dwa ząbki czosnku
    500 ml przecieru z pomidorów lub passaty pomidorowej
    1,5 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka
    około 3 łyżek przyprawy do chilli con
    1 łyżeczka suszonego oregano
    ¾ puszki czerwonej fasoli „kidney” – puszka 400 g
    ¾ puszki kukurydzy – puszka 340 g
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chilli con carne 1. Na dużej patelni z pokrywką podgrzać olej. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do przysmażonej cebuli dodać starty na tarce czosnek i wołowinę. Mieszać drewnianą łyżką rozdzielając mięso aż się przysmaży na rumiano. Dodać przecier pomidorowy, bulion, przyprawę do chilli con carne i oregano. Na razie nie solić dania.
    Przykryć pokrywką i gotować 40 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
    Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę (bez zalewy). Jeśli trzeba, to posolić i zagotować.
    Podawać z ryżem basmati.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować