1 kg mielonej wołowiny
2 łyżki oleju
1 cebula
1 lub dwa ząbki czosnku
500 ml przecieru z pomidorów lub passaty pomidorowej
1,5 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka
około 3 łyżek przyprawy do chilli con
1 łyżeczka suszonego oregano
¾ puszki czerwonej fasoli „kidney” – puszka 400 g
¾ puszki kukurydzy – puszka 340 g
sól do smaku
Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni z pokrywką podgrzać olej. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do przysmażonej cebuli dodać starty na tarce czosnek i wołowinę. Mieszać drewnianą łyżką rozdzielając mięso aż się przysmaży na rumiano. Dodać przecier pomidorowy, bulion, przyprawę do chilli con carne i oregano. Na razie nie solić dania.
Przykryć pokrywką i gotować 40 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę (bez zalewy). Jeśli trzeba, to posolić i zagotować.
Podawać z ryżem basmati.
Komentarze