Chilli con carne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to papryka, cebula, czosnek, pomidory i mielone wołowe mięso, najczęściej z dodatkiem czerwonej fasoli. Bardzo proste do przygotowania i dość szybkie danie.

  • 40 min

Składniki:

  • • 500 g wołowiny mielonej
    • 1 cebula
    • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 1 puszka fasoli czerwonej
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka oregano
    • szczypta kminu rzymskiego
    • 1 płaska łyżeczka chilli
    • sól, pieprz do smaku
    • ugotowany ryż
    • 1 łyżka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli, oregano, i przesmażyć z przyprawami.
    • Wrzucić na to wołowinę i rozcierając powstałe grudki mięsa mielonego przesmażyć całość.
    • Dodać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem i zalać pomidorami z puszki.
    • Pogotować całość ok. 10 minut.
    • Po tym czasie dodać paprykę pokrojoną w małą kostkę i pogotować ok. 5 minut. Jeśli danie jest zbyt gęste, dolać 1/2 szklankę wody.
    • Na koniec dodać odcedzoną fasolę i po zagotowaniu podawać chilli con carne z ugotowanym ryżem, posypane natką pietruszki.

Porady

Idealny dodatek do chilli con carne to ryż, ale można też podawać zawijane w tortillach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować