Moja rodzinka nie lubi monotonii w kuchni. Zamiast zjadać kolejnego mielonego proponuję spróbować to danie. Jest szybkie i wcale nie drogie. Nada się też na poczęstunek dla gości
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- mięso mielone: 0.5 kilograma
- papryka czerwona: 0.5 sztuki
- puszka czerwonej fasoli: 1 sztuka
- pomidory w zalewie: 1 szklanka
- cebula: 1 sztuka
- przyprawa chili: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- olej do duszenia: 2 łyżki
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zrobienia placków tortilla. Obie mąki mieszamy ze sobą (czasem nie mogę dostać mąki kukurydzianej więc używam kaszki kukurydzianej). Do mąki dodajemy szczyptę soli, wodę (nie gorącą!) i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto podobne do tego na pierogi. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
2.W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce kroimy w drobną kosteczkę cebulę, a w nieco większą paprykę. W garnku rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dusimy cebulę. Wrzucamy mięso mielone i dusimy do momentu aż białko się zetnie a mięso nie będzie zwartą masą. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą chili. Wlewamy pomidory wraz z zalewą, mieszamy i dusimy około 5 minut. Następnie do garnka wrzucamy osączoną i wypłukaną czerwoną fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy tak kolejne 5 minut.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki. Urywamy po kawału i rozwałkowujemy na "naleśniki" wielkości talerza deserowego. Smażymy na suchej! patelni. Żeby placki po usmażeniu nie łamały się po odwróceniu na drugą stronę składamy je na pół łyżką drewnianą do naleśników i tak uformowane smażę z jednej i z drugiej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie nam około 12 placków tortilla.
4.Podajemy na ciepło. Do dekoracji i smaku możemy dodać zieloną pietruszkę, pomidora, paprykę... Chili nakładamy do wewnątrz placka i zjadamy.
SMACZNEGO !
Komentarze