CHILI CON CARNE

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja rodzinka nie lubi monotonii w kuchni. Zamiast zjadać kolejnego mielonego proponuję spróbować to danie. Jest szybkie i wcale nie drogie. Nada się też na poczęstunek dla gości

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - puszka czerwonej fasoli: 1 sztuka
    - pomidory w zalewie: 1 szklanka
    - cebula: 1 sztuka
    - przyprawa chili: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - olej do duszenia: 2 łyżki

    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - mąka kukurydziana: 1.5 szklanki
    - stopione masło (lub olej): 4 łyżki
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia placków tortilla. Obie mąki mieszamy ze sobą (czasem nie mogę dostać mąki kukurydzianej więc używam kaszki kukurydzianej). Do mąki dodajemy szczyptę soli, wodę (nie gorącą!) i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto podobne do tego na pierogi. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  • 2. W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce kroimy w drobną kosteczkę cebulę, a w nieco większą paprykę. W garnku rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dusimy cebulę. Wrzucamy mięso mielone i dusimy do momentu aż białko się zetnie a mięso nie będzie zwartą masą. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą chili. Wlewamy pomidory wraz z zalewą, mieszamy i dusimy około 5 minut. Następnie do garnka wrzucamy osączoną i wypłukaną czerwoną fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy tak kolejne 5 minut.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Urywamy po kawału i rozwałkowujemy na "naleśniki" wielkości talerza deserowego. Smażymy na suchej! patelni. Żeby placki po usmażeniu nie łamały się po odwróceniu na drugą stronę składamy je na pół łyżką drewnianą do naleśników i tak uformowane smażę z jednej i z drugiej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie nam około 12 placków tortilla.
  • 4. Podajemy na ciepło. Do dekoracji i smaku możemy dodać zieloną pietruszkę, pomidora, paprykę... Chili nakładamy do wewnątrz placka i zjadamy.
    SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować