Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, włożyć listki laurowe i gotować do miękkości (ok. 50 min). Osączyć na sicie.
2.Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem cayenne. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć partiami mięso. Gdy się mocno zrumieni, przełożyć do garnka.
3.Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać wraz z ostrą papryczką i zeszklić na pozostałym po smażeniu mięsa oleju. Posolić, dodać przyprawy oraz bulion, zagotować i wlać do mięsa.
4.Dołożyć ugotowaną fasolę, pomidory, wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos zgęstniał. Podawać gorące z ryżem lub polentą.
Porady
Zamiast wołowiny można użyć mielonego mięsa, a fasolę i pomidory można zastąpić tymi z puszki.
Komentarze