Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 24 min

Z powodu kojarzonych z Meksykiem składników i hiszpańsko brzmiącej nazwy uznawane jest za klasyczne danie meksykańskie.

  • 24 min

Składniki:

  • 60 dag wołowiny
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    40 dag pomidorów
    40 dag czerwonej fasoli
    2 listki laurowe
    strąk ostrej papryczki
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
    1/2 l bulionu wołowego
    mielony kminek
    pieprz cayenne
    sól

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, włożyć listki laurowe i gotować do miękkości (ok. 50 min). Osączyć na sicie.
  • 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem cayenne. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć partiami mięso. Gdy się mocno zrumieni, przełożyć do garnka.
  • 3. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać wraz z ostrą papryczką i zeszklić na pozostałym po smażeniu mięsa oleju. Posolić, dodać przyprawy oraz bulion, zagotować i wlać do mięsa.
  • 4. Dołożyć ugotowaną fasolę, pomidory, wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos zgęstniał. Podawać gorące z ryżem lub polentą.

Porady

Zamiast wołowiny można użyć mielonego mięsa, a fasolę i pomidory można zastąpić tymi z puszki.

Komentarze

Podobne przepisy