Chilli con carne

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proste danie meksykańskie, super dla całej rodziny.

  • 45 min

Składniki:

  • oliwa
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    500 g mielonej wołowiny
    100 g chudego boczku (nie jest konieczny)
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżeczka cukru
    puszka obranych pomidorów z sosem pomidorowym
    1 czerwona papryka
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    ryż

Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli oraz oregano. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony boczek, mieszając, aby zarumieniło się z każdej strony.
  • 2. Gdy mięso będzie wysmażone dodać łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę cukru. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem i dusić przez 20 minut.
  • 3. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, gotować przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem jeszcze 2 minuty.
  • 4. Podawać z ryżem.

Porady

Można podawać także w tortilli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy