Pikantne chili con carne

4.99 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przystanek: Meksyk ! Gęste, ostre, jednogarnkowe danie - pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów. Tak czy inaczej jest genialnym szybkim i rozgrzewającym daniem.

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego mielonego
    2 puszki krojonych pomidorów
    2 puszki czerwonej fasoli
    1 duża czerwona papryka
    3 czerwone papryczki chilli
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% *
    2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej **
    1 łyżka tabasco chipotle ***
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka oregano
    2 szczypty cukru
    pieprz czarny
    sól
    oliwa
    Dodatkowo:
    6 – 8 placków tortilli
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Pikantne chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut. W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki sie połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi torillami.
    * jeśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania
    ** opcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)
    *** tabasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować