Chicken curry.

0 (0 ocen)

Przepis jest w moich zbiorach od 15 lat. Pierwszy raz ugotował go dla mnie filipiński kucharz i od tego czasu często gości na moim stole. Jest banalnie prosty, a kurczak i sos bardzo smaczny. Składnik aji-no-moto ( glutaminian sodu) można pominąć.

Składniki:

  • 6 szt. pałeczki z kurczaka
    1 łyżeczka hinduskiego curry
    aji-no-moto
    sól morska
    1 ostra papryczka
    1 cm świeży imbir
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 cytryna sok
    10 goździków
    0,5 l mleko 3,2%
    mąka kukurydziana

Chicken curry. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować. Dodać posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny.
    Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
    Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.
    Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy