Chicken butter masala

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Aromatyczne, pełne smaków danie z rejonu północnych Indii

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • MIęSO:
    - filet z kurczaka: 2 sztuki
    MARYNATA:
    - imbir świeży tarty: 0.5 łyżeczki
    - czosnek (rozgnieciony): 0.5 łyżeczki
    - garam masala: 0.5 łyżeczki
    - sok z limonki: 0.5 łyżeczki
    - chili w proszku: 0.5 łyżeczki
    - jogurt naturalny: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    SOS:
    - pomidory (obrane): 5 sztuk
    - orzechy nerkowca (zmielone): 0.5 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - chili w proszku: 0.5 łyżeczki
    - kozieradka: 0.5 łyżeczki
    - garam masala: 1 łyżeczka
    - imbir świeży tarty: 0.5 łyżeczki
    - czosnek (rozgnieciony): 0.5 łyżeczki
    - cukier (czubata łyżka): 1 łyżka
    - kolendra świeża liście (opcjonalnie): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chicken butter masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Składniki marynaty zmiksować , wymieszać z kurczakiem. Odstawić na pół godziny a następnie wstawić na 10 minut do bardzo gorącego piekarnika (ok. 200 st. C). Ostudzić.
  • 2. Pomidory zmiksować i przetrzeć przez sitko. Rozgrzać masło, podsmażyć czosnek i imbir. Gdy zaczną pachnieć dodać garam masala, kozieradkę i chili.
  • 3. Smażyć 5 minut, dodać pomidory, wymieszać z orzechami i cukrem. Zmniejszyć ogień, podgrzewać jeszcze 10 minut.
  • 4. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i cukrem. Do sosu włożyć podpieczonego kurczaka i gotować, aż mięso będzie miękkie.
  • 5. Można posypać listkami kolendry. Podawać z ryżem lub plackami naan.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala Imbir Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować