Chicken Burger

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czasami mam ochotę na takie niezdrowe jedzenie, ale nie idę na łatwiznę, tylko przygotowuję sama w domu. Takie domowe chicken burgery smakują rewelacyjnie! Polecam każdemu, kto czasem lubi zjeść niezdrowego „fastfooda” : )

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 piersi z kurczaka
    8 bułek do hamburgerów
    2 pomidory
    sałata
    rzodkiewka
    koperek
    szczypiorek
    ser żółty
    ketchup
    sos czosnkowy
    ciasto naleśnikowe

Chicken burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, rozbijamy je tłuczkiem i doprawiamy z obu stron ziołową solą morską oraz kolorowym pieprzem. Do miski wbijamy jedno jajko, wlewamy ok. 0,5 szklanki mleka i dodajemy tyle mąki pszennej by ciasto było dość gęste, doprawiamy je kurkumą, solą, pieprzem, cząbrem. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i z obu stron smażymy na rumiany kolor.
  • 2. Bułki do hamburgera przekrawamy na pół i podgrzewamy w mikrofali, następnie szybko kładziemy na nich liście salaty, starty ser żółty, na to gorące kąski kurczaka, polewamy je sosem czosnkowym (jogurt grecki, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylia), kładziemy plastry pomidora, rzodkiewki, szczypiorek i koperek. Górę bułki od wewnętrznej strony polewamy ketchupem, przykrywamy nią całość. Jemy zaraz po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy