SERNIKOBROWNIE DYNIOWE (CHEESEBROWNI alla ZUCCA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mocno czekoladowy spód z delikatną masą serowo-dyniową. Polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na ciasto czekoladowe:

    200 g gorzkiej czekolady
    200 g masła
    3 jajka
    230 g drobnego cukru
    120 g mąki

    na masa serowo - dyniową:

    300g ricotty i 200 g serka typu Philadelfia (lub 500 g śmietankowego twarogu)
    5 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru
    1 szklanka puree z dyni
    2 jajka
    szczypta cynamonu
    szczypta imbiru w proszku
    szczypta gałki muszkatołowej
    100 g roztopionej białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernikobrownie dyniowe (cheesebrowni alla zucca) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto czekoladowe.
     Roztopić ciemną czekoladę razem z masłem, ostudzić. Jajka ubić z cukrem, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Ubite jajka delikatnie połączyć za pomocą szpatułki (nie miksować!) z ostudzoną masą czekoladową. Następnie ciągle delikatnie mieszając dosypywać przesianą mąką.
    Formę 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można go dodatkowo posmarować tłuszczem) i wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 min.
  • 2. Przygotować masę serowo - dyniową.
    Mikserem  utrzeć na gładką masę ser z cukrem, a następnie dodać połowę pure z dyni.
    Ciągle miksując na wolnych obrotach dodać jajka i przyprawy. Dokładnie połączyć wszyskie składniki.
    Odebrać 5 łyżek masy serowej, a resztę wylać na upieczony czekoladowy spód.
  • 3. Wymieszać resztę (1/2 szklanki) pure z dyni z odłożonymi 5 łyżkami masy serowej oraz z roztopioną białą czekoladą.
    Wyłożyć na masę serową. Łyżką przemieszać delikatnie tworząc spirale i wydobywając część masy serowej na wierzch.
    Piec przez kolejne 40 minut, a następnie ostudzić w uchylonym piekarniku.
    Jak będzie zimne wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
    Buon Appetito!

Porady

Ja przygotować pure z dyni: Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na pure.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować