Chatka z piernika 2013

0 (0 ocen)

Piernikowa Chatka to w moim domu już tradycja :) Ciasto jest dojrzewające , co moim zdaniem jest koniecznością w przygotowaniu chatki . Ciasto mięknie po około tygodniu od upieczenia , także na Święta w sam raz :)

Składniki:

  • 50g masła

    200g miodu

    200g cukru

    450g mąki pszennej

    1 jajko

    40g kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    40g przyprawy do pierników ( 1 opakowanie )

    

    Lukier :

    Ubite na sztywno białko z jednego jajka

    200g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chatka z piernika 2013 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód cukier i masło rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę do pierników. Całość zagotowujemy a następnie studzimy . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia . Dodajemy jajko i masę z rondelka . Składniki zagniatamy na elastyczne ciasto , posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Odstawiamy do lodówki na kilka dni by ciasto dojrzało ( wystarczą 2 dni ) . Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm . Wycinamy 4 ścianki , dach , komin itd . Pieczemy 10-13 min . w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Elementy chatki ozdabiamy i łączymy lukrem .

    Choinki , wieniec i bałwanka zrobiłam z lukru plastycznego .

Porady

Ciasto mięknie po około tygodniu od upieczenia , także na Święta w sam raz :) Gdy chatka jest gotowa , zawijam ją w folię , woreczek lub przykrywam dużą miską by się nie zakurzyło i przechowuję w temperaturze pokojowej . Dzieciaki w Święta bawią się w potwory , zjadające domek , mnóstwo jest przy tym śmiechu i zabawy . Polecam !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować