Chatka Puchatka

4.51 (198 ocen)

  • 4 godz.

Tanie, proste, smaczne :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • szklanka cukru
    kostka masła
    1 kg sera białego
    herbatniki - opakowanie
    6 łyżek kakao
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chatka puchatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce sera i ucierać na gładką masę. Gotową masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
  • 2. Na folii aluminiowej ułożyć 1/2 herbatników w formie prostokąta 3x4. Na nich rozsmarować białą masę. Przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich ułożyć masę kakaową.
  • 3. Dajemy ręce pod folię wzdłuż dłuższych krawędzi podstawy tego herbatnikowego prostopadłościanu i składamy tak, aby powstała chatka, tzn. mamy otrzymać trójkąt. Zawiniętą w folię chatkę wkladamy na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Kiedy stwardnieje, odwijamy ją z folii, polewamy polewą czekoladową (3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła - wszystko zagotować) - i posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepiej robić ją w przeddzień podania - wtedy herbatniki dobrze wchłoną wilgoć z sera.

Porady

Zamiast wiórków kokosowych można dodać płatki migdałowe. Można też zrobić jeszcze inaczej: zamienić kakao na czerwony barwnik spożywczy, a do środka chatki włożyć truskawki. Wtedy wyjdzie nam Truskawkowa Chatka :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

Chatka Puchatka

To może cię zainteresować