Charlotte Royale

0 (0 ocen)

  • Średni

Zauroczył mnie pewien deser francuski w necie i zrobiłam go ale z troche innym nadzieniem. Proporcje na ciasto sa na miske wielkosci 2l. jezeli dysponujemy wieksza to wiadomo trzeba zwiekszyc ilosc.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 85 gramów
    - cukier puder: 136 gramów
    - woda zimna: 2 łyżki
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier wanilinowy: 0.5 sztuki
    - dżem truskawkowy: 15 dekagramów
    - twaróg zmileony: 500 gramów
    - truskawki: 150 gramów
    - cukier puder: 50 gramów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - Żelatyna: 10 łyżeczek
    - śmietanka 30%: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Charlotte royale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rolade: mąka pszenna, cukier puder, jajka, zimna woda.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Kolejne czynności wykonać ręcznie bez użycia robota. Dodać żółtka, mąkę, delikatnie mieszać łyżką. Na koniec dodać wodę.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w temp. 200 st. na złoty kolor ok. 15 min. Gorący biszkopt wyłożyć na na kuchenną serwetkę. Zwinąć razem w rulon. Kiedy ostygnie , delikatnie rozchylić wyjąć serwetkę posmarować dżemem i zwinąć ponownie, Schłodzić w lodówce.
  • 2. Rolade kroimy na plasterki i wykładamy nimi miskę o kształcie półkuli. Miska wczesniej wylozona jest folią spozywczą. Kilka plasterków niech nam zostanie, przykryjemy nimi masę w misce i będą stanowiły spód ciasta.

  • 3. Śmietane ubiłam. Mus, twaróg i cukier puder, sok wymieszałam. Zelatyne rozpuscilam w niewielkiej ilosci wody ciepłej i dodalam do mieszaniny sera. Wsypałam owoce, dodałam smietane, wymieszałam i do miski na palsterki rolady. Przyryłam pozostałymi palsterkami. zakryłam wystajacą folią. Ciasto do lodowki na noc.
  • Charlotte Royale 4. Gdy masa porządnie zesztywnieje przykryłam miskę talerzem, na którym ciasto ma się znaleźć i przewracamy całość do góry nogami, ciagnać za folię. Nasza bomba powinna wyskoczyć z miski bez najmniejszej trudności. Gotową posmarowalam galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250ml wody. Ozdobiłam truskawami i smietaną ubita. pieknie sie prezentuje na letnim stole i wcale nei jest trudna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować