Przepyszny, delikatny sernik z dodatkiem chałwy i wiśni będzie wspaniałym deserem do kawy na uroczystą okazję. Serniczek wg mojego pomysłu tak posmakował mojej rodzince, że każdy prosił o dokładkę.
Chałwowy sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i delikatnie mieszać. Dodawać po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Ciasto wylać do wyłożonej paierem tortownicy. Piec ok 30 min w 180st C. Ostudzić.
2.Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając aż zacznie bulgotać. Dodać pokruszoną chałwę. Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Podgrzewać aż masa będzie gęsta. Część wylać na biszkopt umieszczony w tortownicy. Wyłożyć wiśnie i zalać resztą masy serowej. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniku ułożyć bezy i polać czekoladą.
Komentarze