Chałwowy keks z żurawiną i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe ciasto,idealne na różne okazje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki:
    3 jajka
    120 gramów chałwy
    5 łyżek cukru
    300 gramów mąki pszennej
    Paczka cukru z prawdziwą wanilią
    150 ml mleka
    Łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki rumu
    4 garści suszonej żurawiny
    20 orzechów włoskich-obranych

    Polewa:
    1 tabliczka deserowej czekolady
    2 łyżki mleka
    Łyżka
    Dodatkowo masło i bułka tarta do formy

Chałwowy keks z żurawiną i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Żurawinę zalewam wrzątkiem, zostawiam na minimum kwadrans.
    Ucieram 3 duże jajka z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodaję skórkę z cytryny. Gdy masa będzie jasna,dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodaję mleko i rum,dokładnie całość ucieram.
    Kruszę chałwę, odsączam żurawinę,15 orzechów siekam na kawałki i dodaję je do keksu,i bardzo delikatnie łączę z ciastem.
  • 2. Keksówkę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto, wkładam je na kwadrans do lodówki, w międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto przez 65 minut w 180 stopniach,do suchego patyczka.
    Gdy ciasto się studzi, szykuję polewę. Roztapiam na parze czekoladę z mlekiem i olejem. Ciepłą czekoladą smaruję ciasto, wierz posypuję orzechami włoskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy