Ciasto chałwowiec "Kolczatka"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wymyśliłam ten przepis sama i robiłtśmy go razem z córką na rocznice ślubu dziadków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    *5 jaj
    *5 łyż mąki pszennej
    *5 łyż cukru
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt 2:
    *3 białka
    *szkl. Wiórków kokosowych
    *3/4 szkl cukru
    Masa:
    *1 budyń waniliowy
    *25 dag masła
    *20 dag chałwy
    Oraz:
    *puszka brzoskwiń
    *galaretka pomarańczowa
    *bezy
    *kakao

Ciasto chałwowiec "kolczatka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt1: białka ubijamy, dodając żółtka i cukier. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w małej tortownicy (śr. 20cm) 20 minut w temp. 180°C. Biszkopt przekrajamy na 3 części.
  • 2. Biszkopt 2: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Pieczemy w małej tortownicy 15 minut w temp. 180°C.
  • 3. Masa: Budyń robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masło rozkręcamy, dodajemy rozdrobnioną chałwę i schłodzony budyń.
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy, czekamy aż lekko stężeje, dodajemy pokrojone w kostke brzoskwinie. Na spód biszkoptu wykładamy warstwy: masy, biszkoptu, galaretkę, biszkopt 2, masę, biszkotp. Całość smarujemy masą, dekorujemy bezami i kakaem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy