Chałwowiec czekoladowo kawowy z bezami

0 (0 ocen)

Moja modyfikacja ciasta z masą chawłową oraz czekoladowa . Zmodyfikowałam kilka przepisów w jednej i to okazało się rodzinnym hitem. Placek znikną w mgnieniu oka :) Polecam dla miłośników chałwy

Składniki:

  • Biszkopt capuccino
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie tortowa)
    6 łyżek oleju
    5 łyżek sypkiej kawy capucinno ( u mnie czekoladowe)

    Masa chałwowa
    1,5 szklanki mleka
    Cukier waniliowy
    Duży budyń waniliowy na ¾ l + niepełna łyżka mąki ziemniaczanej ( lub 2 budynie na ½ l już bez mąki)
    0,5 kostki masła
    0,5 kostki margaryny
    200g chałwy ( u mnie waniliowa)

    Masa czekoladowa
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
    0,5 kostki masła
    0,5 kostki margaryny

    Dodatkowo
    Gotowe bezy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Kawy Cappuccino

Chałwowiec czekoladowo kawowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt capuccino
    Białka ubijamy na sztywno z odrobina soli. Do ubitych dodajemy powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Do tak ubitej masy dodajemy sypką kawę capuccino. Cały czas miksując dodjemy olej. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą ( Ja robiłam to na najniższych obrotach miksera) Wylewamy do formy ( wymiary ok 25x38) pieczemy w 180°C ok 35-40 minut. Zimny biszkopt przekrawamy na pół.
  • 2. Masa chałwowa
    Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany budyń zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło z margaryną ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę.
  • 3. Masa czekoladowa.
    Czekoladę ścieramy na tarce. Jajka wraz cukrem ubijamy na parze. Gdy podwoją swoją objętość dodajemy czekoladę. Cały czas miksujemy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy.
    Margarynę wraz z masłem ucieramy na puch. Dodajemy powoli masę jajeczno czekoladową.
  • 4. Przełożenie
    Na biszkopt wykładamy masę chałwową, na to wykładamy bezy lekko wciskają je w masę. Na bezy wykładamy masę czekoladową i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierz można polać polewą lub udekorować wedle uznania.

Porady

Do placka można upiec zamiast biszkoptu capuccino biszkopt czekoladowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

ciasto z bezami

To może cię zainteresować