1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy pojedynczo żółtka, cukier, kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24cm wyścielonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na 3 części.
3.3/4 szklanki mleka zagotowujemy a w reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. W drugim garnku również gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia
4.W garnku rozpuszczamy 1,5 kostki czekolady z dwoma łyżkami mleka, często mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
5.Do jednej części budyniu dodajemy chałwę i ucieramy z masłem na gładką masę. Do drugiej części budyniu dodajemy zimną czekoladę i również ucieramy z masłem.
6.Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy chałwowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
7.Na biszkopt rozsmarowujemy masę czekoladową, przykrywamy trzecim blatem biszkopta.
8.Następnie wykładamy pozostałą część masy chałwowej i ścieramy resztę czekolady.
Komentarze