Chałwowiec

4.99 (175 ocen)

Ciasto z kremem czekoladowo- chałwowym jest po prostu pyszne

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 czubate łyżki kakao

    Krem chałwowy:
    szklanka mleka
    budyń śmietankowy
    200 g chałwy waniliowej
    150 g masła

    Krem czekoladowy:
    szklanka mleka
    budyń śmietankowy
    150 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki mleka
    150 g masła
    Posypka
    50 g gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0aaar81 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy pojedynczo żółtka, cukier, kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • image-0hvt2er 2. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24cm wyścielonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na 3 części.
  • image-0c2v9kx 3. 3/4 szklanki mleka zagotowujemy a w reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. W drugim garnku również gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia
  • image-1yieqmy 4. W garnku rozpuszczamy 1,5 kostki czekolady z dwoma łyżkami mleka, często mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • image-16o6dak 5. Do jednej części budyniu dodajemy chałwę i ucieramy z masłem na gładką masę. Do drugiej części budyniu dodajemy zimną czekoladę i również ucieramy z masłem.
  • image-1d3j8wq 6. Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy chałwowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • image-24nvj9k 7. Na biszkopt rozsmarowujemy masę czekoladową, przykrywamy trzecim blatem biszkopta.
  • image-1vs9ji4 8. Następnie wykładamy pozostałą część masy chałwowej i ścieramy resztę czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować