Chałwowiec

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jest to bardzo pyszne ciasto. Przepis na nie otrzymałam jakiś czas temu od bardzo sympatycznej Pani. Ciasto to przyrządzam bardzo często gdyż rozkoszuje podniebienie moich domowników.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. kartoflanki
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 kostka margaryny Kasia
    3/4 szkl. cukru
    4 kostki chałwy
    10 dag rodzynek
    15 dag orzechów
    1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka (ugotować)

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt.
    Następnie przystępujemy do wykonania kremu w tym celu należy ucierać tłuszcz z cukrem do którego dodajemy zimny budyń to wszystko należy dobrze ze sobą połączyć. Następnie dodajemy 2 1/2 kostki chałwy którą również trzeba dobrze rozetrzeć. Na koniec do przygotowanej masy dodajemy uprzednio namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy.
    Upieczony biszkopt na blasze o wymiarach 20 cm x 35 cm przekrawamy na 2 części .Na 1 warstwę nakładamy krem który przykrywamy 2 warstwą biszkoptu i znowu krem .

Porady

Na wierzch można ciasto polać rozpuszczoną czekoladą oraz udekorować pokruszoną pozostałą częścią chałwy.

Komentarze

Podobne przepisy