Chałwowiec

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Przepis podebrany mojemu tacie :) Czekoladowe ciasto z masą chałwową.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    6 jajek
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka mąki
    3 budynie czekoladowe bez cukru
    Masa:
    2 budynie waniliowe bez cukru
    kostka margaryny Kasia
    3 szklanki mleka
    300 g chałwy waniliowej
    czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym ,a następnie żółtka. Mąkę ,budynie i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej prostokątnej formy i pieczemy 40 min w temperaturze 160°C. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na 2 części.

    Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem margaryny. Masę lekko studzimy i ucieramy z pokruszoną chałwą. Placek przekładamy masą ,wierzch dekorujemy kremem i startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować