chałwowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto jest lekkie i delikatne, wielbiciele chalwy na pewno je pokochają.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (forma 24*24 cm)
    32 sztuki okrągłych biszkoptów
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 szklanka kawy rozpuszczalnej z cukrem
    1/3 szklanki likieru kawowego
    na ciasto:
    3 jajka
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 i 1/2 opakowania budyniu czekoladowego
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    na krem:
    3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    3 łyżki cukru
    200 g masła
    300 g chałwy waniliowej

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Białka ubić z cukrem na pianę.Ubijając dodać żółtka. Dodać olej, budynie i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec w 170*C.

  • 2. Z cukru, mleka i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z budyniem na krem. Chałwę rozdrobnić i dodać do kremu podczas ucierania.
  • 3. Ciasto nasączyć kawą wymieszaną z likierem. Rozsmarować połowę kremu. Ułożyć połowę biszkoptów namoczonych w kawie z likierem. Wyłożyć resztę kremu, a na wierzch pozostałę namoczone biszkopty. Posypać startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy