Chałwowiec

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto biszkoptowe przekładane masą chałwową

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: (blaszka 35x25)
    6 jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 opakowanie cukru wanilinowego,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka mąki pszennej,
    3 budynie czekoladowe

    Masa chałwowa:
    2 budynie waniliowe,
    1 kostka miękkiego masła,
    3 szklanki mleka,
    350 g chałwy waniliowej,

    + 50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować. Do masy dodać proszek, mąkę i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec 30 min. w 160°C. Wystudzić. Górną część biszkoptu obskubać ze skórki. Ciasto przekroić na dwa blaty.
  • 2. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć, porcjami dodawać budyń i zmiksować. Chałwę pokroić na kawałki i miksować, aż nabierze konsystencji masła. Dodać do masy budyniowej i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto (2/3 masy pomiędzy blaty, 1/3 masy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować