Chałwowe Niebo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wykwintne ciasto wspaniałe na każdą okazje a w dodatku takie proste do wykonania:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    4 łyżki mąki pszennej(najlepiej tortowej)
    5 łyżek cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa :
    1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego
    Mleko
    30 dkg chałwy waniliowej
    1 margaryna(najlepiej Palma z murzynkiem lub Kasia)
    20 dkg malutkich bezów (mogą by kolorowe)
    czekolada gorzka

    Polewa
    3/4 margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka wody
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, następnie żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do ubitej masy jajecznej. Wylać na wcześniej wyłożoną folią aluminiową blaszkę . Piec ok.25 minut w temp.180st. C.Po wystudzeniu przekroić poziomo na 2 części.

  • rozprowadzenie masy 2. Masa:
    Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu( bez dodawania cukru!) i wystudzić. Utrzeć margarynę dodając kolejno budyń, chałwę. podzielić masę na 2 części . do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę.

  • Polewanie gotowego wypieku 3. Polewa:
    wszystkie składniki razem rozpuścić

  • Ułożenie bezów 4. Na jednej części biszkoptu rozsmarować jasną część masy(bez czekolady).
    Następnie poukładać na niej bezy. Na nich rozsmarować drugą część masy (z czekoladą). A następnie położyć druga część biszkoptu. Na górę wylać polewę.

Porady

Polewę można rozprowadzić równomiernie lub wykonać nieregularne wzory wg. uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować