Chałwowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, następnie żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do ubitej masy jajecznej. Wylać na wcześniej wyłożoną folią aluminiową blaszkę . Piec ok.25 minut w temp.180st. C.Po wystudzeniu przekroić poziomo na 2 części.
2.Masa:
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu( bez dodawania cukru!) i wystudzić. Utrzeć margarynę dodając kolejno budyń, chałwę. podzielić masę na 2 części . do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę.
3.Polewa:
wszystkie składniki razem rozpuścić
4.Na jednej części biszkoptu rozsmarować jasną część masy(bez czekolady).
Następnie poukładać na niej bezy. Na nich rozsmarować drugą część masy (z czekoladą). A następnie położyć druga część biszkoptu. Na górę wylać polewę.
Porady
Polewę można rozprowadzić równomiernie lub wykonać nieregularne wzory wg. uznania.
Komentarze