Chałwowe crumble ze śliwką

0 (0 ocen)

To pyszny, ciepły deser na chłodne jesienne dni.Pyszne połączenie lekko kwaskowatego smaku śliwek z chrupiącą, słodką kruszonką.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg śliwek,
    • 5-6 brzoskwiń,
    • Masło do wysmarowania naczynia,
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 100 g chałwy ( u mnie sezamowa),
    • 2 łyżki cukru,
    • 10-12 dag masła

Chałwowe crumble ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ułożone śliwki 1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Opłukane śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy pestki. Gotowe układamy na dnie naczynia.
  • nałożone brzoskwinie 2. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  • kruszonka 3. Całość przykrywamy kruszonką. Dociskamy i zapiekamy około 30-40 minut.
    Gotowe porcjujemy i zajadamy.
  • składniki kruszonki 4. Kruszonka:
    Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej masło,
    Cukier oraz chałwę. Tak przygotowane składniki rozkruszamy w palcach.

Komentarze

Podobne przepisy