Chałwa z kaszki mannej

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To taka polska odmina chałwy.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CHAłWA:
    - kaszka manna: 1 szklanka
    - masło: 125 gramów
    - cukier: 180 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - migdały w płatkach: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwa z kaszki mannej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałwa z kaszki mannej 1. Cukier ugotować w 50 ml wody na gęsty syrop.
    Kaszkę uprażyć ok 20 minut na maśle, aż nabierze złotawego koloru.
  • Chałwa z kaszki mannej 2. Gorący syrop wlać do kaszki manny, dodać cukier waliliowy, 1/2 szklankę płatków migdałów i bardzo szybko wymieszać masę.
  • 3. Zanim masa zastęgnie rozlać ją do silikonowych foremek. Jeżeli będzie zbyt gęsta na równomierne rozlanie to można dodać odrobinę wody. Tak przygotowaną chałwę zapiec 20 minut w 120 stopniach.
    Po wyjęciu z foremek udekorować płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować