Chałwa wanilinowa z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest świetnym deserem na jesienne i zimowe wieczory. Ziarenka sezamu i miód postawią każdego na nogi, do tego żurawina która zawiera witaminę C i chroni przed przeziębieniem.

  • 30 min

Składniki:

  • sezam 300g
    płatki migdałowe 50g
    5 orzechów laskowych
    ziarenka słonecznika 30g
    żurawina- kilka suszonych owoców
    4 łyżki miodu
    cukier wanilinowy
    4 krople olejku wanilinowego

Chałwa wanilinowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałwa z żurawiną 1. Sezam, słonecznik, orzechy i migdały delikatnie prażymy na patelni.
    Następnie wsypujemy do rozdrabniacza i mielimy. Im lepiej zmielimy ziarna tym lepsza będzie chałwa. Następnie do zmielonych ziaren dodajemy miód, cukier oraz olejek wanilinowy i zagniatamy jak ciasto. Do małych pojemniczków wkładamy masę wraz z żurawiną i ugniatamy. Wkładamy do lodówki. Gdy się schłodzi kroimy na plasterki i cieszymy się smakiem.

Komentarze

Podobne przepisy