Chałwa turecka

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Pracowałam w fabryce czekolady. Teraz wychowuję 3-letnią Hanię. Gotuję dla niej, dla mojego partnera i rodziców.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 20 dag kaszy jaglanej
    ● 2 łyżki miodu
    ● 2 szkl. mleka
    ● 2 łyżki mąki krupczatki
    ● 3 żółtka
    ● 1/2 łyżeczki imbiru
    ● 1,5 łyżeczki cynamonu
    ● 1/2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwa turecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałwa turecka 1. Kaszę gotujemy na mleku
    z 1/2 łyżeczki cynamonu i imbirem.
    Odcedzamy. Gorącym
    mlekiem po kaszy zalewamy
    żółtka i dokładnie mieszamy.
  • 2. Mąkę, miód i cukier dodajemy
    do mleka z żółtkami. Mieszamy
    do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy, aż masa będzie
    miała konsystencję budyniu.
    Wkładamy kaszę i dokładnie
    mieszamy. Przed podaniem
    dekorujemy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować