Chałwa owsiana

0 (0 ocen)

Chałwa w zdrowym wydaniu. Smakuje wybornie, a sięgając po kolejny kawałek, wyrzuty sumienia jakby mniejsze :)

Składniki:

  • Syrop:
    2 szklanki wody
    360 g cukru
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

    Baza do przygotowania chałwy:
    380 g płatków owsianych
    4 łyżki kaszy mannej
    6 łyżek sezamu
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka cynamonu

Chałwa owsiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałwa owsiana 1. Składniki na syrop gotować 5 min.
    W wysokim garnku mocno rozgrzać olej, wsypać płatki owsiane i, stale mieszając, smażyć 5 min. Następnie dodać sezam i cynamon - smażyć kolejne 5 min, również mieszając.
  • Chałwa owsiana 2. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, zawartość zalać wrzącym syropem i dokładnie wymieszać. Garnek ponownie postawić na gazie, wsypać kaszę manną i wymieszać. Całość gotować 5 - 7 min, stale mieszając. Gorącą masę wylać na wyłożoną folią aluminiową blachę (39 x 24) i pozostawić do zestalenia się masy. Następnie pokroić na kwadraty lub inne dowolne kształty.
    Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy