Chałwa marchewkowa

4.48 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Przepis dostałam od najlepszej przyjaciółki, która podróżowała po Sri Lance.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 25 dag marchewki
    ● szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 8 orzechów nerkowca
    ● 3 łyżki masła ghee (klarowane masło)
    ● szczypta mielonego
    kardamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy rozdrabniamy
    i prażymy na suchej patelni.
    Marchewki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Smażymy 5 minut na
    rozgrzanej łyżeczce masła.
    Wlewamy mleko, 75 ml wody
    i gotujemy 15 minut.
  • 2. Do marchewkowej masy
    wsypujemy cukier, dodajemy
    resztę masła i kardamon.
    Podgrzewamy na małym ogniu
    ok. 45 minut, często mieszając.
    Zdejmujemy z ognia.
    Mieszamy z orzechami i przekładamy
    do natłuszczonego
    naczynia. Gdy masa zastygnie,
    kroimy w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować