Chałka z żurawiną i nutką gałki

0 (0 ocen)

Moja pierwsza własnoręcznie robiona chałeczka, może nie jest taka piękna jak z cukierni, ale jest równie pyszna!

Składniki:

  • 250 g mąki
    150 ml mleka
    30 g masła
    50 g cukru trzcinowego
    1 opakowanie drożdży instant
    50 g suszonej żurawiny
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ( świeżo tartej)
    1 jajko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Chałka z żurawiną i nutką gałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalać szklanką wrzątku i odłożyć do namoczenia, najlepiej na całą noc.
  • wymieszać suche składniki 2. Do miski przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli oraz drożdże. Dodać cukier i startą gałkę muszkatołową. Wymieszać.
  • dodać mleko i maslo i wyrobić ciasto 3. Mleko pogrzać, masło roztopić i delikatnie ostudzić. Do suchych składników dodać masło i wymieszać. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Dodać osuszone owoce żurawiny. Wyrabiać ciasto do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( jeśli jest za mokre lekko dosypać mąki).
  • 4. Dno miski wysypać mąką, położyć wyrobione ciasto i z góry także lekko mąką posypać. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia, około 1,5 godziny.
  • z ciasta formować wałeczki 5. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Ciasto uformować w waleczek i podzielić na pół i każdy kawałek jeszcze na pół. Każdy kawałek utoczyć w wałeczek o długości około 15-20 cm. Dwa wałeczki zaplatać jeden wokół drugiego, końce zawinąć pod spód i delikatnie chałkę przełożyć na blachę.
  • 6. Jajko roztrzepać i obficie posmarować nim przygotowane ciasto. Piec około 30-35 minut w 180 st. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a potem na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować