Chałka z dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na ciasto dostałam od mojej córki. Z tej porcji miało wyjść 2 małe delikatne chałeczki a mnie wyszły 2 duże, puszyste i bardzo wilgotne chały. Zamiast tradycyjnej kruszonki ja użyłam cukier trzcinowy, grubo posypałam wierzch, skóra wyszła słodka i chrupiąca.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 foremki 14x42 cm
    3,5 szklanki mąki
    ¾ szklanki miąższu dyni(u mnie dynia duszona, ale może też być pieczona)
    ½ szklanki cukru
    4 dag drożdży
    5 dag masła
    5 dag smalcu
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 jajka
    Sól do smaku
    Tłuszcz do formy, cukier trzcinowy, 1 białko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto(ma odchodzić od ręki). Odstawić w ciepłe miejsce, by trochę podrosło. Następnie przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3 równe części, paski zwałkować na ruloniki, zapleść warkocz2. Blaszki natłuścić, przełożyć warkocze i znów odstawić na 15 minut, by nieco podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, posypać grubo cukrem trzcinowym. Ja dodatkowo na wierzchu umieściłam rodzynki.
    Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 45 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1. Zamiast cukru można użyć kruszonki 2. Do piekarnika z ciastem można wstawić garnuszek z wodą, wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne i mniej spieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować