Chałka waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, wymieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do mleka.
1 jajo i 2 żółtka (białko zostawić do posmarowania chałki) rozmieszać z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, wsypać przesianą mąkę (2,5szklanki), wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując pozostałą mąkę. Ciągle wyrabiając, dodać roztopione i przestudzone masło. Ciasto dobrze wyrobione powinno zacząć odstawać od ręki. Uformować z niego kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 1-1,5godziny).
2.Ciasto podzielić na 6 części, upleść warkocz, przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 40 minut.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Chałkę posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Porady
Z tej porcji wychodzi 1 bardzo duża lub 2 zwykłych rozmiarów chałki.
Komentarze