Chałka waniliowa

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz.

Puszysta, mięciutka, delikatnie słodka, maślana, pachnąca wanilią, z chrupiącą kruszonką ... to wszystko dotyczy jednej chałki:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    25g drożdży
    1 laska wanilii
    50g masła
    3 jaja
    3 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka oleju

    Kruszonka:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    3 łyżki pełnoziarnistej mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery

Chałka waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka waniliowa 1. Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, wymieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
    Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do mleka.
    1 jajo i 2 żółtka (białko zostawić do posmarowania chałki) rozmieszać z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, wsypać przesianą mąkę (2,5szklanki), wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując pozostałą mąkę. Ciągle wyrabiając, dodać roztopione i przestudzone masło. Ciasto dobrze wyrobione powinno zacząć odstawać od ręki. Uformować z niego kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 1-1,5godziny).
  • Chałka waniliowa 2. Ciasto podzielić na 6 części, upleść warkocz, przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 40 minut.
    Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Chałkę posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC.
    Studzić na kratce.
    Smacznego!

Porady

Z tej porcji wychodzi 1 bardzo duża lub 2 zwykłych rozmiarów chałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować