Chałka w trzech kolorach i smakach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Coś dla wielbicieli żydowskiej chałki oraz kuchni włoskiej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g czosnku niedźwiedziego, szpinaku lub 2 łyżeczki zielonego pesto
    1 kg mąki pszennej
    15 g suchych drożdży
    1,5 łyżeczki soli morskiej
    60 ml oleju roślinnego
    2 łyżeczki czerwonego pesto
    łyżeczka kurkumy lub szafran, ewentualnie ugotowana i zmiksowana dynia
    pół łyżeczki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chałka w trzech kolorach i smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Dzielimy na 3 równe części i umieszczamy w 3 miskach.
  • 2. Zielony: Czosnek niedźwiedzi miksujemy z połową szklanki wody i olejem dodajemy suche składniki i mieszamy, aż uzyskamy plastyczną masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Czerwony: Do mąki dodajemy 2 łyżeczki pesto i pół szklanki wody. Mieszamy, aż uzyskamy plastyczną masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Żółty: Mąkę mieszamy z kurkumą wodą i olejem. Też odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i z każdego kształtujemy długi wałeczek. Następnie splatamy w warkocz. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  • 6. Warkocz smarujemy wodą lub rozpuszczonym masłem i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 30- 40 minut.

Porady

Dodatkowo do ciasta można dodać sera: czerwonej goudy, zielonej i żółtej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Żydowska Koszerna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować