Chałka purimowa

0 (0 ocen)

  • Średni

Wypiekana jest przez Żydów na ich radosne święto Purim. Środek chałki jest mięciutki. Jak wata. Wierzch delikatnie kruchy. Słodyczy dodają jej rodzynki. Jest wyjątkowo smaczna.

  • Średni

Składniki:

  • ZACZYN::
    - mleko: 0.5 szklanki
    - drożdże swieże: 30 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - mąka: 1 łyżka
    CIASTO::
    - masło: 150 gramów
    - cukier: 80 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka surowe: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - sól: 1 szczypta
    - rodzynki: 50 gramów
    DO POSMAROWANIA CHAŁKI::
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasto drożdżowe Desery

Chałka purimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWAĆ ZACZYN: drożdże dokładnie rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę. Całość dokładnie rozprowadzić, aby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

    * Ponieważ zaczyn dosyć mocno rośnie, dobrze jest go przygotować w wyższej misce.
  • 2. PRZYGOTOWAĆ CIASTO: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajko, następnie cały czas ucierając, dodać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, rodzynki i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto (można to zrobić z pomocą miksera i haka do ciasta drożdżowego). Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić.
  • Chałka purimowa 3. Wyrobione ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • Chałka purimowa 4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i wyrobić przez chwilę.
  • Chałka purimowa 5. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  • Chałka purimowa 6. Z każdej części uformować wałek, grubszy na środku z cieńszymi końcówkami.
  • Chałka purimowa 7. Wałki dobrze zlepić z jednego końca.
  • Chałka purimowa 8. Upleść warkocz, zaplatając wałki "pod spód". Koniec dobrze zlepić.
  • Chałka purimowa 9. Końcówki chałki zawinąć pod jej spód.
  • Chałka purimowa 10. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej chałkę i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.
  • Chałka purimowa 11. Po tym czasie posmarować chałkę rozpuszczonym masłem.
  • 12. Piec w temp. 180 st. 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
  • 13. * Czas oczekiwania: 15 minut - wyrastanie zaczynu, 1 godzina - pierwsze wyrastanie ciasta, pół godziny - drugie wyrastanie ciasta (zaplecionej chałki). Razem - 105 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Koszerna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować