Bardzo smaczne drożdżowe ciasto z kokosowym nadzieniem i czekoladą. Smakuje jak popularny batonik bounty. Pyszna na ciepło z płynna czekoladą i na drugi dzień po jej zastygnięciu.
1.Masa bounty:
Mleko, wiórki kokosowe i cukier gotować w rondelku do zgęstnienia masy ok. 7-10 minut. Ostudzić.
2.Do miski pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, dodać jajko, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite, ciasto. Na podsypaną mąkę deskę wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta, na kształt i wielkość czekolady, wyłożyć masę kokosową . Na wierzch położyć tabliczkę mlecznej czekolady. Boki ciasta ukośnie naciąć, zawijać z jednej i drugiej strony formując na kształt chałki.
3.Ułożyć na blaszce do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Komentarze