Chakhokhbili pod czapą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Gruzińskie czachobili zapiekane pod czapą z ciasta.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso z kurczaka (najlepiej wyluzowane udka): 700 gramów
    - pomidory sparzone: 3 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - rodzynki: 3 łyżki
    - siekana natka pietruszki: 3 łyżki
    - siekana kolendra: 3 łyżki
    - kmin rzymski: 0.33 łyżeczki
    - ostra papryczka (wedle uznania): 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - masło: 2 łyżki
    - olej: 4 łyżki

    - platy ciasta francuskiego (dwa kółka o średnicy naczyń do zapiekania): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chakhokhbili pod czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczka kroimy na spore kawałki. Marynujemy w oliwie, zmiażdżonym ząbku czosnku, posiekanej papryczce i połowie zieleniny. Przyprawiamy połową przypraw. Odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy na rumiano. Na tej samej patelni szklimy na maśle cebulę pokrojoną w krążki. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy, aż się rozpadną i trochę odparują. Do pomidorów dodajemy kurczaka, resztę przypraw, zieleniny i rodzynki, mieszamy. Przekładamy do naczyń, w których będzie zapiekane czachobili (najlepiej sprawdzą się ceramiczne miseczki).
  • czachobili po  czapą 2. Brzegi misek obklejamy paseczkami ciasta. Na wierzch nakładamy płat ciasta w kształcie koła i dociskamy widelcem na brzegach. Całośc dziurkujemy widelcem. Ważne, żeby miseczki nie były przepełnione i ciasto nie stykało się z sosem. Pieczemy 20 minut w 180 st, C (aż ciasto będzie rumiane)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować