Chakhokhbili pod czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczka kroimy na spore kawałki. Marynujemy w oliwie, zmiażdżonym ząbku czosnku, posiekanej papryczce i połowie zieleniny. Przyprawiamy połową przypraw. Odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy na rumiano. Na tej samej patelni szklimy na maśle cebulę pokrojoną w krążki. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy, aż się rozpadną i trochę odparują. Do pomidorów dodajemy kurczaka, resztę przypraw, zieleniny i rodzynki, mieszamy. Przekładamy do naczyń, w których będzie zapiekane czachobili (najlepiej sprawdzą się ceramiczne miseczki).
2.Brzegi misek obklejamy paseczkami ciasta. Na wierzch nakładamy płat ciasta w kształcie koła i dociskamy widelcem na brzegach. Całośc dziurkujemy widelcem. Ważne, żeby miseczki nie były przepełnione i ciasto nie stykało się z sosem. Pieczemy 20 minut w 180 st, C (aż ciasto będzie rumiane)
Komentarze