Nadzienie:
- ser biały
- ser żółty
- ser topiony
- parmezan
- ser według uznania
- jajo 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- zioła prowansalskie( według uzanania)
- sól, pieprz (do smaku)
Chaczapuri, gruziński chleb z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy drożdże w 0,5 szkl. wody lub mleka. Dodajem cukier. Do osobnej miski przesiewamy mąkę dodajmy sól, jajko, olej i drożdże ( wodę lub mleko dolewamy tyle ile ciasto przyjmie). Ciasto wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
2.Przygotowujemy farsz. Do Miski wkładamy ser biały, ser żółty ścieramy na tarce na średnich oczkach, mozarellę drobno kroimy, dodajmy ser topiny ( sery w proporcjach według uznania ) następnie dodajmy czosnek przeciśnięty przez praskę ,zioła prowansalskie, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gdy będzie bardzo gęste możemy dodać troszkę śmietany. Odstawiamy
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części ( zależy od tego jakiej wielkości chcemy) robimy kule. Następnie kule rozgniatamy lub rozwałkujemy na grubość 1 cm na okrogłe placki. Na środek nakładamy farsz. Zlepiamy mocno brzegi tworząc sakiewkę. Następnie lekko rozgniatamy tworząc okrogły placek. Patelnie mocno rozgrzewamy bez tłuszczu. Chaczapuri pieczemy na patelni na wolnym ogniu na złoty kolor obracając tylko raz.
Komentarze