Chaczapuri, gruziński chleb z serem

4.5 (141 ocen)

Prosta szybka potrawa rodem z Gruzji. Jest do chleb wypełniony w środku różnego rodzaju serem. Idealnie pasuje do tego sos czosnkowy.

Składniki:

  • Ciasto:
    - Mąka tortowa 1 kg
    - Drożdże 30 g
    - Woda, mleko(do wyboru)
    - Jaja 1 szt.
    - Olej 2 łyżki
    - Sól 1,5 łyżeczki
    - Cukier 0,5 łyżeczki

    Nadzienie:
    - ser biały
    - ser żółty
    - ser topiony
    - parmezan
    - ser według uznania
    - jajo 1 szt.
    - czosnek 2 ząbki
    - zioła prowansalskie( według uzanania)
    - sól, pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chaczapuri, gruziński chleb z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy drożdże w 0,5 szkl. wody lub mleka. Dodajem cukier. Do osobnej miski przesiewamy mąkę dodajmy sól, jajko, olej i drożdże ( wodę lub mleko dolewamy tyle ile ciasto przyjmie). Ciasto wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  • 2. Przygotowujemy farsz. Do Miski wkładamy ser biały, ser żółty ścieramy na tarce na średnich oczkach, mozarellę drobno kroimy, dodajmy ser topiny ( sery w proporcjach według uznania ) następnie dodajmy czosnek przeciśnięty przez praskę ,zioła prowansalskie, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gdy będzie bardzo gęste możemy dodać troszkę śmietany. Odstawiamy
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części ( zależy od tego jakiej wielkości chcemy) robimy kule. Następnie kule rozgniatamy lub rozwałkujemy na grubość 1 cm na okrogłe placki. Na środek nakładamy farsz. Zlepiamy mocno brzegi tworząc sakiewkę. Następnie lekko rozgniatamy tworząc okrogły placek. Patelnie mocno rozgrzewamy bez tłuszczu. Chaczapuri pieczemy na patelni na wolnym ogniu na złoty kolor obracając tylko raz.

Porady

Do farszu możemy dodać ser według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować