Chaczapuri - gruziński chleb serowy

4.48 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjna gruzińska potrawa występująca w różnych odmianach. Ta nazywa się chaczapuri imeruli i jest drożdżowym plackiem nadzianym mieszanką serów. Przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na 4 duże placki)
    20 g świeżych drożdży
    łyżeczka cukru
    500ml jogurtu naturalnego
    500ml mleka pełnego
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    1,1 kg mąki pszennej
    Farsz:
    1 kg sera najlepiej różnych rodzajów, fata, mozarella, żółte, bryndza, twaróg (ja użyłam sera jadel, fety i goudy)
    jajko

Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Placek

Chaczapuri - gruziński chleb serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chaczapuri 1. Mleko z jogurtem lekko podgrzewamy (do około 35 stopni C). Rozpuszczamy w płynie drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy olej, sól i mąkę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, fetę kruszmy. Sery mieszamy z jajkiem. Wyrośnięte ciasto dociskamy rękoma do stolnicy tworząc okrągły placek o grubości około 1-1,5 cm. Masę serową wykładamy na środek placka i zawijamy boki placka do środka, ukrywając masę serową wewnątrz ciasta. Powstała kule z ciasta i sera rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek. Pieczemy w 230 stopniach C do zarumienienia (10-12 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować