Tradycyjna gruzińska potrawa występująca w różnych odmianach. Ta nazywa się chaczapuri imeruli i jest drożdżowym plackiem nadzianym mieszanką serów. Przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
1 godz. 30 min
Składniki:
(na 4 duże placki)
20 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
500ml jogurtu naturalnego
500ml mleka pełnego
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1,1 kg mąki pszennej
Farsz:
1 kg sera najlepiej różnych rodzajów, fata, mozarella, żółte, bryndza, twaróg (ja użyłam sera jadel, fety i goudy)
jajko
Chaczapuri - gruziński chleb serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko z jogurtem lekko podgrzewamy (do około 35 stopni C). Rozpuszczamy w płynie drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy olej, sól i mąkę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, fetę kruszmy. Sery mieszamy z jajkiem. Wyrośnięte ciasto dociskamy rękoma do stolnicy tworząc okrągły placek o grubości około 1-1,5 cm. Masę serową wykładamy na środek placka i zawijamy boki placka do środka, ukrywając masę serową wewnątrz ciasta. Powstała kule z ciasta i sera rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek. Pieczemy w 230 stopniach C do zarumienienia (10-12 minut).
Komentarze